Wat maakt een goede beleggingscoach?

Beste Belegger,

Iedereen kan beleggen. Dat is ons motto en daar gaan we voor. Een motto is van nature kernachtig en laat weinig ruimte voor context dus enige aanvulling is nodig: iedereen kan beleggen mits studie, begeleiding en een klankbord of mentor.

Maar aan wie schenk je je vertrouwen? Een ervaren – zelfs succesvolle – belegger is niet noodzakelijk een goede leermeester. Het begeleiden van een novice gaat niet over goede tips geven, maar dient om de nieuweling te helpen de juiste vragen te stellen, een goede analyse te maken en een aangepast, persoonlijk financieel plan op te stellen. De kunst is om je eigen ego thuis te laten. Dat is niet makkelijk en daarom voorzien we ook opleiding voor onze coaches.

Eerder dit jaar publiceerden we een artikel over ‘finfluencers’ en het risico om hun advies klakkeloos te aanvaarden, zonder kritische evaluatie van je eigen situatie. Dat mogen we gerust uitbreiden naar alle ‘adviseurs’ inclusief vrienden en familie. Hun keuzes zijn misschien niet geschikt voor jou, hun risicoappetijt en horizon kan verschillen, hun hele financiele context is anders.

"Help beginners de juiste vragen te stellen, hun verwachtingen te beheren en de risico’s te erkennen "

-

Ja, we moedigen jullie aan om iedereen in je omgeving te enthousiasmeren voor de beurs, je ervaring te delen en je kennis te vermenigvuldigen. Tegelijk wil ik jullie waarschuwen om je eigen ideeën niet op te leggen als een goeroe. Focus op de juiste aanpak, eerder dan op het ‘juiste aandeel’. Help hen de juiste vragen te stellen, hun verwachtingen te beheren en de risico’s te erkennen teneinde betere (financiele) keuzes te maken.

Waarom deze preek? Een nieuw lid dat pas twee maand geleden startte met beleggen, toonde ons haar portfolio. Deze was samengesteld ‘in samenspraak’ met een vriend die al heel lang actief is, er elke dag uren mee bezig is, heel actief handelt op korte termijn en vertelt over significante winsten. Bijgevolg heeft de onervaren belegger posities in goud- en uraniummijnen, weinig bekende energiebedrijfjes en als ‘veiligheid’ een paar financiele aandelen. Zonder idee wat voor onderneming het betreft of hoe die sector werkt,…

Een crashcourse in volatiliteit is misschien niet de beste leermethode en zonder inzicht ben je niet aan het beleggen maar aan het speculeren. Gelukkig gaat het over kleine bedragen, hoewel dat natuurlijk weer gevolgen heeft voor de relatieve kostenlast en …(Eventjes tot tien tellen en diep ademen want mijn bloeddruk stijgt sneller dan Nvidia). Het risico dat zo’n nieuwe belegger een ‘één keer en nooit meer’ afkeer van de beurs ontwikkelt is reëel. Dat kan niet de bedoeling zijn.

"Een goeroe is niet duurzaam, een mentor is dat wel. "

-

Vorige maand had ik het over duurzaamheid: een goeroe is niet duurzaam, een mentor is dat wel. Daarom gebruik ik online vaak een alternatieve tag: Voor beleggers, door beleggers. VFB wil iedereen aanmoedigen de eigen financiën in handen te nemen, hen begeleiden om voor zichzelf te leren denken en informatie kritisch te evalueren. Niet alleen beursinfo maar alles wat je ziet en leest, zeker nu de brievenbus volloopt met politieke sprookjes. Geloof niet zomaar wie gouden tijden belooft: wat je graag wil op korte termijn is vaak niet hetzelfde als wat er nodig is op lange termijn.

Zoals zo vaak is de beurs een geschikte metafoor voor je hele leven, en vice versa. Gelukkig is er een clubje van mensen die elkaar helpen om door de bomen het bos te zien, en een magazine boordevol informatie om je daarbij te helpen. Lees het kritisch: wij hebben ook geen glazen bol.