Werknemers zouden wat meer aandeelhouder moeten zijn

Tom De Laat woont in Dessel, is getrouwd en vader van twee dochters van acht en tien jaar. Hij werkt op de juridische dienst van ACV Antwerpen, waar hij mensen helpt met geschillen over arbeidsongevallen en beroepsziekten.


VFB-lid van de maand Tom De Laat

Hoe ziet uw portefeuille eruit?

Mijn vrouw en ik sparen voor ons pensioen. Het doel is vanaf 55 jaar samen met pensioen te kunnen gaan. We sparen iedere maand om dat doel te kunnen bereiken. Dat doen we voornamelijk door elke maand aandelen te kopen van verschillende holdings. Denk aan Ackermans & van Haaren, Sofina, Gimv, Brederode, GBL, TINC en onlangs ook Prosus. We kopen ook vastgoedaandelen, zoals Cofinimmo en VGP, en trackers om extra te diversifiëren. We hebben ondervonden dat die combinatie ons, naast een zekere gemoedsrust, een rendement oplevert van gemiddeld 10 procent per jaar. Daarmee zijn we zeker tevreden.


Aangezien die manier van beleggen ons voldoening geeft, voel ik me ook niet verplicht om constant de markt af te speuren naar de volgende hype om in te investeren. Ik lees wel graag de jaarverslagen van de bedrijven die me interesseren. Het doel is op die manier op ondergewaardeerde aandelen uit te komen en die op te pikken. In de toekomst hoop ik ook mijn dochters mee te kunnen betrekken bij beleggingsbeslissingen, zodat ze het plezier ervan kunnen ontdekken. Ik doe dat nu al af en toe, ook al zijn ze nog heel jong. Zo kochten we vorig jaar samen aandelen van Walt Disney. Intussen hebben ze kunnen zien hoe hun inleg met 55 procent is gestegen.

Welke strategie volgt u?

De strategie die we nu volgen, houden we nog maar enkele jaren aan. Daarvoor wou ik actief aandelen selecteren, maar gaandeweg moest ik vaststellen dat ik te weinig tijd kon en wou vrijmaken om dat naar behoren te doen. Omdat we iedere maand sparen, voelde ik me dus ook telkens gedwongen opnieuw naar nieuwe aandelen op zoek te gaan.

Van welk aandeel verwacht u veel?

Een aandeel dat ik al enkele jaren in portefeuille heb en ook al regelmatig heb bijgekocht, is VGP. Ik denk dat het groeipotentieel nog altijd erg groot is, terwijl de schulden van het bedrijf zeer laag zijn. Het bedrijf maakt forse winsten, wat het volgens mij ook de komende jaren zal kunnen aanhouden, gelet op de enorme grondbank die het ter beschikking heeft en waarin het blijft investeren. En dan spreken we nog niet van de slimme joint ventures met Allianz.

Hebt u een beleggingsvoordeel?

Ik denk dat mijn grootste vaardigheid erin bestaat dat ik als belegger altijd rustig kan blijven. Dat komt enerzijds door de lange beleggingshorizon die we hanteren, maar anderzijds ook omdat ik mijn favoriete boeken nog eens ter hand neem wanneer ik me wat zorgen begin te maken. Daarna weet ik: alles komt weer wel goed. ‘Iedereen belegger’ van Pierre Huylenbroeck en ‘God dobbelt niet op de beurs’ van Jan Longeval zijn perfecte geruststellers.

Wat is uw grootste ontgoocheling?

Mijn grootste ontgoocheling tot dusver heeft in feite weinig met beleggen te maken, maar met de tweestrijd die de politiek probeert te voeren tussen ‘aandeelhouders’ en ‘gewone werkmensen’ Dat vind ik bijzonder jammer. Ik zeg dit
ook vanuit mijn job bij het ACV. Wanneer ‘gewone werkmensen’ ook wat meer ‘aandeelhouder’ zouden zijn, zou dat iedereen ten goede komen.

Wat is of was uw grootste succes?

Mijn grootste succes op beleggingsvlak boekte ik nog niet zo heel lang geleden. Begin april vorig jaar kocht ik X-Fab tegen 1,95 euro per aandeel. Momenteel noteert het aandeel dicht tegen de 8 euro.

Hebt u een belangrijke tip of advies voor andere beleggers?

Veel tips of adviezen durf ik niet te geven. Ik beschouw mezelf nog altijd als leerling en niet als iemand die met adviezen loopt te zwaaien. Of misschien is dit toch mijn advies: hou je ogen en oren open en leer van diegenen van wie je denkt dat ze het weten.

"Wilt u ook VFB-lid van de maand worden? Mail ons, vertel hoe lang u al lid bent, voeg een kleine foto toe en wij nemen contact met u op! Alle deelnemers krijgen een kleine verrassing. Redactie@vfb.be ‘Werknemers zouden wat meer aandeelhouder moeten zijn’"

- Redactie