‘Wij zijn de enige onafhankelijke partij die zich inzet voor de gewone belegger’

Het gaat best goed met VFB, dank u. Dat is mede het resultaat van het harde werk van Eric Bosman. Na zes jaar als voorzitter geeft hij de fakkel door. “Ik blijf VFB wel volgen en ik blijf trouw lid. Je zal me ook nog zien op de Happening”, vertelde Eric bij de aankondiging van zijn afscheid. Hij kan met een gerust hart vertrekken, want hij laat VFB in goede handen. Begin december werd Vincent Van Dessel, de voormalige topman van beurs van Brussel, verkozen tot nieuwe voorzitter. Ann Moenaert, die hoofd marketing en communicatie bij Fintro is, blijft op post als vicevoorzitter. Continuïteit is er zo ook.

 

Gevraagd naar de reden waarom ze een mandaat opnam bij VFB, slaat Moenaert direct een bruggetje naar wat ze wil bijdragen. ‘In de raad van bestuur heb ik een wat atypisch profiel. De meerderheid van de leden zijn eerder beleggingsexperts, terwijl ik een achtergrond in marketing en communicatie heb. VFB heeft heel wat te bieden, maar dat kan nog beter in de markt gezet worden. Met mijn expertise kan ik daar een rol in spelen.’

 

Ze voegt er nog aan toe dat ze zich wil inzetten om een ander, correcter beeld van beleggers naar voren te schuiven. ‘We moeten het foute beeld van de belegger als speculant ontkrachten. VFB is er niet om tips te geven over hoe je snel rijk kan worden. Wij zijn er om mensen te helpen op een evenwichtige, goed gespreide manier en met een langetermijnvisie hun geld te beheren.’

Ook bij de nieuwe voorzitter roept de vraag naar zijn motivatie enthousiasme en gedrevenheid op. ‘Ik heb altijd een passie gehad voor de individuele belegger. VFB is de enige onafhankelijke vertegenwoordiger voor die groep. Ik wil mee de verbinding tussen privébeleggers en beursgenoteerde bedrijven helpen te maken’, aldus Van Dessel. Daarbij legt hij meteen de vinger op wonde. ‘Geld is niet het probleem. Er is veel geld in België. Maar niet iedereen durft of weet hoe de stap te zetten naar beleggen. Daar kunnen we als VFB echt verbetering in brengen.’ Daarmee hamert hij op een punt dat meermaals zal terugkomen. ‘We moeten onze visibiliteit verhogen door te hameren op de positieve bijdrage die de belegger levert aan de economie. Dan kunnen we samen zwaarder wegen en onze leden nog beter dienen.’ 

 

Het was het startschot voor een gesprek over het heden en de toekomst van VFB. Daarbij werd geen onderwerp uit de weg gegaan, van financieel onderwijs tot de vaak omslachtige fiscaliteit en alles daartussen.

 

Wat willen jullie graag concreet realiseren bij VFB?

ANN Moenaert We kunnen nog stappen zetten om de naamsbekendheid van VFB te vergroten. In mijn ogen is VFB een hele rijke ledenorganisatie. We zitten op een schat aan kennis, ervaring en informatie. Bovendien zijn we een levendige gemeenschap van beleggers, die informatie uitwisselen en elkaar helpen. Toch zijn we nog te weinig bekend bij het brede publiek. Verder wil ik meer leden aantrekken, zowel individuele beleggers als bedrijfspartners. Want we zijn de enige onafhankelijke, niet-commerciële partij die zich inzet voor de belangen van de gewone belegger. We dienen geen andere belangen dan die van onze leden. Dat maakt VFB uniek en noodzakelijk.

 

We focussen misschien nog te veel op een publiek dat gepassioneerd bezig is met beleggen. Er is dus nog veel potentieel om een breder publiek te bereiken. Denk maar aan beginners die op zoek zijn naar onafhankelijke informatie, maar niet goed weten waar te beginnen. We kunnen die drempel verlagen, zodat meer mensen de stap naar beleggen kunnen en durven maken.

 

VINCENT Van Dessel Ik heb een duidelijk, objectief doel voor ogen: dat VFB in de toekomst bij elke regeringsvorming aan tafel zit. We moeten de particuliere belegger vertegenwoordigen op het hoogste politieke niveau. Deze keer waren we er niet bij, maar over vier jaar moeten we mee aan tafel zitten. Het vergroten van onze naamsbekendheid en het uitbreiden van ons ledenbestand zijn daarmee vervlochten.

"We moeten het foute beeld van de belegger als speculant ontkrachten"

-

Aan de Franstalige kant van het land is er geen tegenhanger van VFB. Zou een nationale organisatie beleggers niet meer invloed geven?

Van Dessel Je kan ons model niet zomaar kopiëren, want je zit in een andere omgeving en cultuur. We zouden wel klein kunnen beginnen door plaatselijke initiatieven en beleggers te ondersteunen die iets willen opstarten. Denk aan het helpen uitbouwen van een Trefpunt. Als dat verder groeit, kan je bijkomende stappen zetten en middelen en content delen. Vandaag zijn we nationaal de enige belangenvereniging voor beleggers en daarop kunnen we verder bouwen.

 

Moenaert We moeten inderdaad niet proberen om met groot tromgeroffel de taalgrens over te steken. Het lijkt me in eerste instantie nuttiger om een hand te reiken aan mensen die initiatieven willen opzetten en hen daarbij helpen. Het is wel belangrijk dat je dan een min of meer gelijkaardige visie op beleggen hebt.

 

VFB Hoe kan VFB volgens jullie aansluiting vinden bij een breder publiek?

Moenaert We hebben veel goede content. De vraag is: hoe brengen we die op de juiste manier bij nieuwe doelgroepen, zoals vrouwen en jongeren? Dan kan je niet om sociale media heen. We moeten daar de aansluiting vinden en campagnes voeren met content die bij een breder publiek ingang kan vinden. Nogmaals, VFB zit op een schat aan kennis. Volgens mij draait het erom dat nog beter uit te dragen en daarover te communiceren. We moeten voortdurend vertellen wie we zijn en waar we voor staan. Dat vraagt tijd en middelen, maar op de lange termijn zal het absoluut opbrengen. 

 

Van Dessel Enerzijds hebben we goud in handen met dit magazine en alles wat we organiseren. Daar gaan we dus voor continuïteit. Anderzijds moeten we volop inzetten op communicatie. Ons doel? Het imago van de belegger opblinken. Nu worden beleggers nog te vaak weggezet als speculanten, die enkel aan winst op korte termijn denken. Daarom moeten we de bijdrage van de belegger aan de reële economie beter benadrukken. We moeten daar zowel bij het brede publiek, als in de pers op blijven hameren. Dat wil zeggen dat we zo aanwezig mogelijk moeten zijn in de pers om ons verhaal te brengen. Bovendien zijn er nu jongerenorganisaties als Capitant, die schitterend werk doen rond financieel onderwijs. Die moeten we ondersteunen en aanmoedigen. Die jonge beleggers zijn de toekomst.

Veel beleggers associëren VFB vooral nog met beleggen in individuele, vaak Belgische, aandelen. Moet dat breder opengetrokken worden om een ruimer publiek te bereiken? Denk maar aan thema’s zoals personal finance, ETF’s, obligaties en vermogensopbouw.

Van Dessel Dat imago is niet geheel onlogisch, want we promoten beleggen onder meer als een manier om de lokale economie te ondersteunen. Bovendien is het een gouden regel om te beleggen in wat je kent en begrijpt. Je zal als belegger automatisch meer informatie vinden over Belgische bedrijven en je zal makkelijker toegang krijgen tot hun management. Natuurlijk zijn er nog interessante beleggingsinstrumenten en die verdienen zeker aandacht.

 

Moenaert Ik zou onze focus zeker willen verbreden. We moeten beleggers zo breed mogelijk informeren, zodat ze hun hele financiële plaatje goed kunnen inschatten. Dus alle producten en onderwerpen die daarbij belangrijk zijn, moeten we belichten. We doen dat al via onze opleidingen, webinars en evenementen. Volgens mij moeten we die verbreding voortzetten, zolang de onderwerpen aansluiten bij onze rol en missie als belangenorganisatie voor individuele beleggers.

 

Een mogelijke meerwaardebelasting maakt onze lezers ongerust. Wat is jullie standpunt daarover en hoe zal VFB reageren als het zover komt?

Van Dessel Je moet dat binnen de algemene belastingdruk bekijken. Dan stel je vast dat België al bij de toplanden zit op vlak van vermogensbelasting. Eerdere voorbeelden van dat type belastingen leren ons dat die een impact hebben op de liquiditeit van aandelen en de investeringsbereidheid sterk verminderen. Bovendien zijn de inkomsten cyclisch. Als alles goed gaat op de beurs, dan zullen er meer inkomsten zijn. Bijgevolg zal de regering nog meer uitgeven. Als het slecht gaat, zijn er geen inkomsten. Dan zal er meer geleend moeten worden om de uitgaven te dekken. We moeten dus ingaan tegen het narratief dat dit soort belasting een wonderoplossing is.

 

Moenaert Laten we het debat uit de sloganeske sfeer trekken. Het is te populistisch om steeds weer dingen te zeggen als: ‘Laat de rijken de crisis betalen.’ Dat is veel te simplistisch en gemakkelijk. Je moet het totale plaatje van dat soort belastingen bekijken. Welke impact heeft het op de economie en de bedrijven? Beleggers betalen al diverse belastingen. Bovendien heeft een belegger op dat bedrag meestal al belastingen betaald, bijvoorbeeld via de belasting op arbeid. Zo dreigen mensen dubbel belast te worden. Laten we het debat dus ten gronde voeren.

"We zitten op een schat aan kennis, ervaring en informatie. Bovendien zijn we een levendige gemeenschap."

-

Welke fiscale maatregelen zouden het beleggersklimaat in België volgens jullie kunnen bevorderen?

Van Dessel Er zouden maatregelen moeten komen om investeringen in kleinere bedrijven te bevorderen. De grote bedrijven hebben geen financieringsproblemen, want alle grote fondsen en ETF’s beleggen daarin. Op de beurs is ‘big beautiful’. De geschiedenis bewijst echter het tegenovergestelde. De aandacht moet dus gaan naar de kleine bedrijven. Dat kan door bijvoorbeeld minder roerende heffing toe te passen voor bedrijven die naar de beurs komen. Laat beleggers ook geen beurstaks betalen als ze investeren in kleine aandelen en stel die beleggingen ook vrij van een eventuele meerwaardetaks. Zo maak je investeringen in onze economie makkelijker, wat iedereen ten goede komt.

 

Beleggingsclubs spelen een belangrijke rol in VFB. Helaas wordt het steeds moeilijker voor clubs om een effectenrekening te bekomen. Hoe kijken jullie naar de rol van de clubs in de toekomst?

Van Dessel Beleggingsclubs zijn inderdaad een uitstekende manier om als belegger ervaring op te doen en van elkaar te leren. Als groep weet je nu eenmaal meer dan elk apart. Helaas zorgen de clubs voor veel administratieve lasten bij de financiële instellingen, waardoor het voor hen niet meer interessant is om hen rekeningen aan te bieden. We moeten naar een oplossing zoeken, die het voor alle partijen werkbaar maakt om toch rekeningen te bekomen voor beleggingsclubs.

 

Moenaert Dat is inderdaad het gevolg van regelgeving. Die maakt dat het enorm veel werk vraagt voor financiële instellingen om rekeningen aan te bieden aan beleggingsclubs. Ze moeten namelijk informatie over alle leden hebben en opvolgen.

"Over vier jaar moeten we mee aan de onderhandelingstafel zitten."

-

Welke rol is er in de toekomst weggelegd voor de Trefpunten?

Van Dessel Ondanks alle digitalisering blijft zo’n fysiek Trefpunt belangrijk om beleggers met elkaar in contact te brengen. De Trefpunten vormen een belangrijke schakel in de ketting om tot betere financiële educatie te komen. Ze zijn dus enorm belangrijk en dat zullen ze in de toekomst ook blijven.

 

Moenaert Je ziet in de Trefpunten veel heel geëngageerde, gedreven vrijwilligers aan het werk. Die realiseren heel mooie dingen. Het is belangrijk dat we na de pandemie weer inzetten op fysieke activiteiten. Zo breng je beleggers met elkaar in contact en heeft VFB een lokale verankering en een gezicht. Dat maakt ons bereikbaarder voor beleggers en werkt drempelverlagend. Het sociale aspect van beleggen mag niet onderschat worden.

 

En het magazine?

Van Dessel Het magazine is een mooi uithangbord. Het is een belangrijke schakel in de vorming van onze leden. De kwaliteit ligt zeer hoog en dat toont aan dat we professioneel zijn.

 

Moenaert Het magazine is kwalitatief zeer sterk en de inhoud is gevarieerd. Er zijn artikels op verschillende niveaus en er komen heel diverse onderwerpen aan bod. Alle soorten beleggers krijgen er een podium. Bovendien wordt alles zeer toegankelijk gebracht.

Daarom moeten we het magazine koesteren. Het maakt onze visie concreet en toont waar we als vereniging mee bezig zijn. Ook laat het onze leden aan het woord, waardoor zij een stem krijgen.

 

In 2030 blaast VFB vijftig kaarsjes uit. Op welke verwezenlijkingen willen jullie dan kunnen klinken?

Van Dessel Ik zou zeggen: een verdubbeling van het ledenaantal. Al willen we vooral meer impact hebben en wegen op het beleid. We moeten aantonen dat een organisatie voor individuele beleggers een dermate belangrijke gesprekspartner is, dat we effectief aan tafel zitten bij de belangrijke gesprekken. Een toenemende impact zal ook gevolgen hebben voor ons ledenaantal. Want beleggers zullen dat zien en sneller aansluiten.

 

Moenaert We moeten in België de referentievereniging zijn als het over beleggen gaat. We moeten de organisatie zijn waar mensen aan denken als ze kennis willen verwerven over beleggen.