‘Ik heb twee regels: geen emoties, geen voorspellingen’

Nu het beursjaar 2023 op zijn laatste benen loopt, dringt het moment voor een grondige evaluatie zich op. Bovendien mogen we geleidelijk aan beginnen vooruit te kijken naar het komende beursjaar. Daarom zat VFB samen met Geert van Herck, de hoofdeconoom van Keytrade Bank.

Van Herck herhaalde daarbij keer op keer zijn gouden regels: geen emoties, geen voorspellingen. In ons gesprek stipte hij dan ook meermaals aan dat veel voorspellingen niet standhielden en de markt zich maar al te vaak laat meeslepen door overdreven emoties.

VFB Hoe kijkt u terug op het beursjaar 2023 tot nu toe?

GEERT VAN HERCK We kunnen daarvoor het best eerst even teruggaan naar december 2022. Toen leefde er onder analisten, economen en andere beleggingsgoeroes de verwachting dat er een wereldwijde recessie aankwam. De consensus was dat 2023 een moeilijk jaar zou worden voor aandelenbeleggers.

Het tegendeel bleek waar, we kregen een redelijk goed beursjaar. De MSCI World Index won tot nu ongeveer 14 procent, opkomende markten 5 procent, Japan 12 procent en de Europese indexen dikten aan met 10 procent. Enkel onze Bel20 liet een valse noot horen, door de grote home bias kwam dat hard aan bij veel Belgische beleggers. Globaal gesproken beleven we een vrij goed beursjaar, maar onderhuids is er toch altijd een zeer groot pessimisme blijven sluimeren.   

"Ja, er zijn zorgen over de economie, maar de economie is niet gelijk aan de beurs. "

-

VFB Kunnen we stellen dat veel beleggers last hadden van negativity en confirmation bias?

VAN HERCK Inderdaad, we zagen dat de sentimentsindicatoren plots heel negatief werden na de zomer. De markt kende inderdaad een dipje, maar dat soort correcties komt statistisch gezien zowat elk jaar voor. Nu zag je heel snel een verkramping, de terugval werd al snel gezien als een bevestiging van al het negatieve sentiment. Sociale media versterken dat soort gevoelens nog meer.

Bij Keytrade waren we vertrokken vanuit het gegeven dat augustus en september historisch bekend staan als zwakke beursmaanden. Dit jaar voldeed helemaal aan dat patroon, die correctie konden we dus gewoon aanvaarden. We vonden dat de negativiteit onder beleggers niet overeenkwam met de realiteit op de beurs. Ja, er zijn zorgen over de economie, maar de economie is niet gelijk aan de beurs. Beleggers moeten onthouden dat de economische realiteit altijd verschilt van de financiële realiteit.

VFB Wat mogen beleggers van de laatste maanden van het jaar en op langere termijn verwachten?

VAN HERCK Het vierde kwartaal is een resultatenseizoen en altijd een vrij goede periode. Dat was de boodschap die wij aan onze klanten brachten: we verwachten een goede periode, we gaan onze aandelenposities niet afbouwen.

Op langere termijn moeten we beseffen dat de beurs eigenlijk sinds midden 2009, na de financiële crisis, in een stijgende trend zit. Er is dus een structurele stijgende trend waarneembaar in de markt. Die trend werd slechts nu en dan tijdelijk onderbroken, zoals tijdens corona. Er zal wel eens een moment komen dat we een grote correctie zullen beleven. Desondanks blijf ik optimistisch, ik verwacht dat de komende drie tot zes maanden vrij goed zullen zijn.

"Globaal gesproken beleven we een vrij goed beursjaar, maar er is een zeer groot pessimisme blijven sluimeren. "

-

VFB Hoe vult u de portefeuilles in?

VAN HERCK Dit jaar waren al onze profielen tot hun maximum in aandelen belegd. Ook de aandelenverdeling bleef het hele jaar ongewijzigd, met een MSCI World ETF en een MSCI Europe ETF. Daarbij is er een lichte overweging, van ongeveer 5 procent, richting Europa. Dat is nog de verdeling van eind vorig jaar. De redenering daarachter was dat de zwakkere dollar voordelig zou zijn voor Europese aandelen.

VFB Wat denkt u van de opkomende markten?

VAN HERCK De opkomende markten en de groeilanden zijn voor mij een belangrijk aandachtspunt. Je hoort overal het narratief dat die markten vrij goedkoop zijn, zeker ten opzichte van de westerse industrielanden. Dat is echter al een aantal jaren het geval en tot op heden blijven ze eigenlijk teleurstellend presteren. Dit jaar werd enorm veel verwacht van de heropening van de Chinese economie, maar dat liep weer uit op een teleurstelling.

Of we een positie overwegen in China en de opkomende laden? Tja, we zouden die stap enkel zetten als het momentum opnieuw aanwezig is, maar dat is nu nog niet het geval. Het algemene sentiment is nu nog veel te negatief om een instap te overwegen.

Daar hoort wel een belangrijke kanttekening bij. Ons beeld van de opkomende markten wordt vertekend door het grote gewicht van China in de indexen. India heeft het onlangs bijvoorbeeld wel goed gedaan. Bovendien mogen we ons niet blindstaren op largecapindexen, smallcapindexen in de opkomende markten kunnen wel puike prestaties voorleggen.  

VFB Hoe vult u het obligatiegedeelte in?

VAN HERCK In ons obligatiecompartiment zijn we onlangs onze positie in staatsobligaties wat beginnen af te toppen. Het vrijgekomen geld hebben we in Europese high yield-obligaties geplaatst en we zijn van plan die positie de komende maanden verder te versterken. Dat doen we vanuit de optiek dat die assets nauw gecorreleerd zijn met de aandelenmarkten. Die positie zou het dus goed moeten doen als de beurs haar herstel inzet.

 VFB Is er ook in een plekje voorzien voor grondstoffen?

VAN HERCK We hebben ons teruggetrokken uit industriële grondstoffen en een deel in goud gestoken. Dat is in feite de enige defensieve positie in onze portefeuille. Goud heeft onlangs geleden onder de rentestijgingen, in de toekomst kan het dan weer profiteren van eventuele rentedalingen. Algemeen blijft de boodschap echter dat we niet defensief zijn, maar net offensief en optimistisch.

VFB Obligaties hebben weer harten veroverd bij retailbelegger. Hoe kunnen onze lezers dat thema het best bespelen?

VAN HERCK Ik voel die toegenomen interesse in obligaties ook in klantengesprekken. Voor het eerst in lange tijd is er weer een concurrent voor aandelen. Het succes van de staatsbon spreekt boekdelen op dat vlak. Er is ook weer wat meer aanbod: naast de staatsbon was er onlangs nog de obligatie van Fastned.

Voor beleggers die omwille van de coupon willen beleggen in obligaties ben ik eerder voorstander van directe lijnen. Je kunt dan een gediversifieerde portefeuille opbouwen met diverse individuele obligaties. Als je eerder denkt vanuit een diversificatiestandpunt, zijn ETF’s een goede optie.

Ik blijf er wel van overtuigd dat voor wie op lange termijn het hoogst mogelijke rendement wil halen, aandelen de beste optie blijven. De beurzen zullen een beetje realisme moeten terugvinden door de hogere rentes, dat is zeker een uitdaging. Desondanks blijf ik ervan overtuigd dat aandelen het op lange termijn beter zullen doen dan obligaties. 

"Het vierde kwartaal is een resultatenseizoen en altijd een vrij goede periode. "

-

VFB In een eerder interview gaf u mee twee regels te hebben: ‘Geen emoties en geen voorspellingen.’

VAN HERCK Beleggers zouden goed moeten verstaan dat het onmogelijk is om consistent de markten te voorspellen. Aanvullend zijn emoties de belangrijkste vijand van beleggers. Met de komst van sociale media worden we dagelijks gebombardeerd met allerlei meningen en adviezen. Hoe angstiger of spectaculairder de voorspellingen, hoe meer aandacht ze krijgen. Als de markt wat volatieler wordt, zie je de zenuwachtigheid onder beleggers pijlsnel toenemen. Daarom is het interessant om sentimentsindicatoren in het oog te houden. Die geven ons een goed signaal.

VFB Kunt u daar een voorbeeld van geven?

VAN HERCK Onlangs was dat duidelijk waar te nemen. In juli zag je dat het bullish sentiment zo hoog was opgelopen dat je wel een correctie kon verwachten. Na de zomer kreeg je dan effectief die dip. Op dit moment zijn veel beleggers van kant overgelopen waardoor het bearish sentiment heel hoog staat. Aangezien dat zodanig is doorgeslagen, mag je verwachten dat er een herstel aankomt.

Beleggers kunnen daarop inspelen door enkele filters toe te passen om te zien waar ze kunnen profiteren van het momentum. Zo kun je objectief en zonder emoties keuzes maken en het voorspellende element uitschakelen door op concrete parameters te focussen.

VFB U toonde zich eerder een voorstander van passief beleggen, maar waarschuwde voor het overwicht van Amerikaanse aandelen in veel populaire ETF’s. Waarom moeten beleggers daarmee rekening houden en hoe kunnen ze dit oplossen?

VAN HERCK Op zich is een luie portefeuille met één wereldwijd gespreide ETF voor veel beleggers een goede en makkelijk uit te voeren optie. Maar je moet je er wel bewust van zijn dat de Verenigde Staten een zwaar overwicht, 50 tot 60 procent, hebben in veel van dat soort indexen.

De Amerikaanse markt is momenteel duur, waardoor de verwachte toekomstige rendementen lager zijn. Beleggers doen er dus goed aan verder te diversifiëren. Laat mij duidelijk zijn: diversificatie is nog steeds je beste vriend als belegger. Je zou bijvoorbeeld een portefeuille in vier gelijke delen kunnen spreiden over de VS, Europa, Japan en de opkomende markten.

"Het sentiment is veel te negatief om een instap in de groeilanden te overwegen. "

-

VFB Is het debat actief-passief niet te zwartwit?

VAN HERCK Als het aankomt op resultaten verslaat passief beheer systematisch actief beheer, dat is glashelder. Aan de grondslag van het debat ligt vooral de discussie over kosten. Actieve beheerders zullen hun kosten moeten verlagen en hun meerwaarde rechtvaardigen met concrete resultaten.

 Wie wil inspelen op bepaalde beleggingsniches of thema’s, kan wel kiezen voor actieve fondsen, denk maar aan thema’s als klimaat en groene energie. Denk eveneens aan  specifieke beleggingsstijlen zoals waardebeleggen. Holdings kunnen ook een mooie aanvulling zijn op ETF’s. Zo combineer je passief beheer en goedkoop actief beheer met een bewezen trackrecord.